Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

SAVOIR VIVRE - VRE!


Πρόσφατα δώρισα σε ένα φίλο, τον οποίο δεν αποκαλείς και ιδιαίτερα κοινωνικό και με κομψούς τρόπους άτομο, το βιβλίο του κου. Χρήστου Ζαμπούνη, Savoir Vivre. Το σκεπτικό μου ήταν να ξεστραβωθεί λίγο και καταφέρει να ρίξει καμιά γκόμενα (συγνώμη κύριε Ζαμπούνη) εννοούσα ώστε να τον βοηθήσω να αναπτύξει εκείνες τις ικανότητες οι οποίες θα τον βοηθήσουν στην ανεύρεση συμβίας!


Επί της ευκαιρίας λοιπόν ξαναδιάβασα το δικό μου αντίτυπο και βρήκα πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια τα οποία θα ήθελα οπωσδήποτε να σας τα μεταφέρω διότι είμαι σίγουρος ότι η ζωή σας μετά την ανάγνωση τους δεν θα είναι η ίδια!
Επέλεξα από διάφορες κατηγορίες για να είστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση.

Ο έρωτας. Είναι σημαντικό να τηλεφωνούμε την επομένη της ερωτικής επαφής, για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας. Συνηθίζεται να τηλεφωνεί ο άνδρας στη γυναίκα, αν και στις ημέρες μας δεν αποκλείεται το αντίθετο.
Και εάν λέω εάν ήταν χάλια Χρήστο μου η εμπειρία και δεν θέλω να δείξω το παραμικρό ενδιαφέρον θα πρέπει πάλι να πάρω? Καλύτερα να πάρω τα βουνά.
Η κόμμωση. Μια κυρία δεν χτενίζεται δημοσίως.
Συγνώμη αλλά πότε είδατε εσείς καρέκλα κομμωτηρίου στο σύνταγμα?
Εμφάνιση. Μόνο σε δύο περιπτώσεις ένας κύριος εμφανίζεται γυμνόστηθος: όταν πηγαίνει να κοιμηθεί συνοδευόμενος (καταλάβατε τι θέλει να πει ο ποιητής) και στην παραλία.
Δηλαδή Χρήστο μου για να με εξετάσει παθολόγος με στηθοσκόπιο θα πρέπει να τον πιάσω γκόμενο και να τον πάω στο κρεβάτι ή να κρυολογήσω δεκαπενταύγουστο?
Τα παιδιά. Αποφεύγουμε, εάν έχουμε δώσει στο παιδί μας ένα υποκοριστικό, να το προσφωνούμε έτσι δημόσια (π.χ. «ζουζουνάκι μου, έλα εδώ»).
Ναι σωστά Χρήστο μου αλλά αν το παιδάκι έχει πάρει το όνομα της πεθεράς σου η οποία φέρει το ευφάνταστο όνομα Παρθένα, άντε εσύ να βρεθείς σε πάρκο και να φωνάζεις: παρθένα άσε κάτω το αγοράκι!
Τα λουλούδια. Τα λουλούδια του χωρισμού: εάν θέλουμε ο χωρισμός να είναι οριστικός και αμετάκλητος, προσφέρουμε έναν μεγάλο κάκτο σε πλαστική γλάστρα.
Οπότε αγαπητοί φίλοι αν δείτε το ταίρι σας από το ματάκι της πόρτας να έρχεται με κάκτο (και σε πλαστική γλάστρα διότι αυτή η λεπτομέρεια μάλλον κάνει τη διαφορά) το χάσατε το παιχνίδι, το φάγατε το κέρατο.
Στο τραπέζι. Εάν ο υψηλός προσκεκλημένος θέλει να σερβιριστεί ξανά, οι οικοδεσπότες τον μιμούνται και ας μη πεινούν, απλώς για να μη τρώει μόνος.
Και ερωτώ Χρήστο μου, εάν ο υψηλός προσκεκλημένος μου φέρνει στον Ντέμη Ρούσο εγώ θα τρώω ξανά και ξανά ώσπου να αποκτήσω χοληστερίνη?
Στη έξοδο. Εάν δεν είμεθα ευχαριστημένοι από μία παράσταση ή συναυλία, δεν είμεθα υποχρεωμένοι να χειροκροτήσουμε.
Συγνώμη και πάλι βρε Χρήστο μου, αλλά θέλεις να μου πεις ότι θα πρέπει να κάτσω ΩΣ το τέλος για να δείξω μη χειροκροτώντας ότι δεν το ευχαριστήθηκα? Και άντε εγώ να το κάνω η Ντενίση θα το προσέξει?
Στο γυμναστήριο. Εάν το όργανο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι κατειλημμένο, περιμένουμε τη σειρά μας. Δεν αγχώνουμε κανένα ρωτώντας «πότε θα τελειώσει?»
Χρήστο μου αυτή τη παρατήρηση μπορούσες να τη βάλεις και στο κεφάλαιο Έρωτας!
Στο γήπεδο. Όταν οποιαδήποτε ελληνική ομάδα παίζει με οποιαδήποτε ξένη, πρέπει να υποστηρίζουμε την ελληνική.
Και εάν είμαι Γερμανός και μένω στο Βούπερταλ Χρήστο μου?
Στο τρένο. Δεν καθυστερούμε στις τουαλέτες πέραν ενός λογικού ορίου.
Χρήστο μου πότε μπήκες τελευταία φορά σε τουαλέτα τρένου και φοβάσαι μη καθυστερίσω. Καλύτερα να κάνω Αλεξανδρούπολη - Καλαμάτα και η φούσκα μου να γίνει μπαλόνι παρά να «καθυστερήσω σε τουαλέτα τρένου».
Και τέλος το καλύτερο.
Στο Άγιον Όρος. Απαγορεύεται η κολύμβηση, η ηλιοθεραπεία, τα τυχερά παιχνίδια, ο χορός τα τραγούδια, και τα κατοικίδια.
Εφραίμ είσαι σπίτι? Γιατί σε παίρνω και μιλάει!

Πριν κλείσω να σας πω προς αποφυγήν όποιας παρεξήγησης (και μήνυσης) ότι τον κύριο Ζαμπούνη έχει τύχει να τον γνωρίσω και είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος.
Η δουλειά του τόσο στο savoir vivre αλλά και σε όλες τις εκδόσεις του είναι άρτια και φέρει τη μοναδική γραφή του την οποία προσωπικά εγώ απολαμβάνω.

Το βιβλίο Savoir Vivre κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη

39 σχόλια:

kakos lykos είπε...

"...Ναι σωστά Χρήστο μου αλλά αν το παιδάκι έχει πάρει το όνομα της πεθεράς σου η οποία φέρει το ευφάνταστο όνομα Παρθένα, άντε εσύ να βρεθείς σε πάρκο και να φωνάζεις: παρθένα άσε κάτω το αγοράκι!..."

Κι αν δεν του έχεις το υποκοριστικό "ζουζουνάκι" αλλά του έχεις το υποκοριστικό "μπεμπέκα", και είναι καμιά γαϊδάρα στα 17 που την πέτυχες να έχει βγει ραντεβουδάκι αντί να πάει στο φροντιστήριο, και αρχίζεις να φωνάζεις : " μπεμπέκααααα γιατί δεν είσαι στο μάθημά σου, και ποιος είναι ο μαντράχαλος που σ'αγκαλιάζει;"
Νομίζεις θα αισθανθεί καλύτερα, από το να την φωνάξεις έστω με το πράγματι φρικτό Παρθένα;

:)))))))))

Είναι κάτι ονόματα που δεν αντέχονται με τίποτα, αλλά και κάτι υποκοριστικά, που εντάξει να τα έχεις όταν είσαι μωρό ενός έτους, αν τα κουβαλάς κι όταν μεγαλώσεις τι γίνεται;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

TI KAI AN ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ SAVOIR VIVRE ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.Η ΤΟ ΕΧΕΙΣ Η ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ .ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Margo είπε...

Να σαι καλά George γελάσαμε πολύ, οικογενειακώς!! Με αυτή σου την ανάρτηση προβλέπω να φτιάχνει blog και ο δικός μου ωχ συγνώμη ο "σύζυγος" καλά το είπα;
Καλή σου νύχτα...

olivetreegirl είπε...

Α βρε George, έγραψες πάλι!! Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο είχε πέσει και στα χέρια μας (εμένα και του καλού μου) και το τι γέλιο είχαμε ρίξει διαβάζοντας το, δεν περιγράφεται!!

George είπε...

Λύκε λύκε,
Ναι το μπεμπέκα είναι τρομερό. Άσε που ήταν και μάρκα προφυλακτικών σε περασμένη δεκαετία. Φαντάζεσαι να είσαι περιπτερού με αυτό το όνομα το 1970 να έρχεταο ο άλλος να σε λέει μπεμπέκα και να μην ξέρεις αν σε χαιρετά ή αν σου δίνει παραγγελία?

George είπε...

JK,
έτσι ακριβώς είναι. Και το'χω ο αλήτης ΦΤΟΥ ΜΟΥ!

George είπε...

Margo μου,
καλά το είπες συ-ζυγος. Χαίρομαι που σας έκανα να γελάσετε και θα περιμένω να διαβάσω τον ανερχόμενο Bloger!
Να έχετε ένα υπέροχο βράδυ και πες του ότι πρέπει το πρωί από τη δουλειά να μη ξεχάσει να σε πάρει τηλέφωνο!

George είπε...

Olive tree girl,
Χαίρομαι όταν καταφέρνω να κάνω κάποιον να γελάσει με αυτά που γράφω. Είναι όμορφο συναίσθημα για εμένα. Τώρα όσο για το βιβλίο, ναι έχει κομμάτια extreme για την καθημερινότητα μας αλλά έχει και πολλούς απλούς κανόνες που λίγο πολύ ακολουθούμε.
Καλή ξεκούραση.

ria είπε...

το πιο ωραίο είναι το κεφάλαιο στο γήπεδο!

έχει χιούμορ δεν μπορώ να πω...

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με τον σκρουτζακο..η το χεις η δεν το χεις...αλλιως σου βγαινει το επιπλαστο και εμεις οι γυναικες ως γατες που ειμαστε το αντιλαμβανομαστε και την ....κανουμε......

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"...Γέλα πουλί μου γέλα είναι η ζωή μια τρέλα"

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Ξεκινώντας από την κοινή μας παραδοχή ότι η ζωή είναι όντως ωραία,και επειδή νομίζω πως όλα τα ωραία πράγματα χρειάζονται φροντίδα για να μην μαραθούν, καταλήγω στο ακόλουθο βαρύγδουπο συμπέρασμα.Αστείο πράγμα το savoir vivre όταν η καλλιεργημένη ψυχή μας το καθιστά περιττό.Είναι όμως και κάποιες φορές που οι κανόνες προς τους λουόμενους που λένε, είναι αναγκαίοι προκειμένου να διασωθεί η στοιχειώδης αισθητική.Καταλήγω λοιπόν και δεν σας ζαλίζω άλλο ότι και εδώ ισχύει το παν μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.Καταπληκτική ανάρτηση οφείλω να ομολογήσω...

Dorothy είπε...

Αυτό με το τραπέζι ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Αλλά και τώρα που το ξέρω, δε νομίζω να το εφαρμόσω.Αυτό που με πέθανε ήταν το "όταν πηγαίνει να κοιμηθεί συνοδευόμενος", τι λεπτότητα!

SummerDream είπε...

Στο τρένο. Δεν καθυστερούμε στις τουαλέτες πέραν ενός λογικού ορίου.

Κύριε Χρήστο μου δοκιμάστε το τρένο κάνοντας μια μικρή διαδρομή. Ας πούμε Αθήνα-Αγ. Στέφανος. Προσπαθείστε να μπείτε στην τουαλέτα του συρμού γιατί σας έχει πιάσει ξαφνικά κόψιμο βρε αδερφέ. Άμα καταφέρεις να ξεκλειδώσεις τις πόρτες στις τουαλέτες να χέσεις -ουπς, με το συμπάθειο κύριε Χρήστο- εμένα να με χε... χαιρετήσεις!!!

Γιώργο μου ότι savoire vivre κι αν μάθουμε, ο Έλληνας μαθημένος στο σαβούρα βιβρ είναι!

Φιλιά!

Marlou Xintarianou είπε...

γενικά αν το διαβάσεις πολλα απο οσα γράφει οχι απλα δε τα κανουμε αλλα θα μας φανούν αστεία αν δουμε κάποιον να τα κανει στις μέρες μας... μπράβο φοβερή ανάρτησή!!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

εμένα πάντως μου δημιουργήθηκε η απορία: σύμφωνα με το savoir vivre, πότε επιτρέπεται να εμφανισθεί μια γυναίκα γυμνόστηθη;;;
και επίσης: υπάρχει πουθενά αναφορά για το αν ενδείκνυται μια γυναίκα να ανοίγει την πόρτα για να περάσει πρώτος ο συνοδός της ή να τραβά την καρέκλα για να καθήσει εκείνος πρώτος; όχι το λέω γιατί εγώ το κάνω καμιά φορά και εισπράττω από γέλιο μέχρι αμηχανία

George είπε...

@ ria,
και που να διαβάσεις το κεφάλαιο για το savoir vivre στα μπουζούκια!! Το μέγαρο δεν έχει τόσους κανόνες.

George είπε...

Παπαρουνίτσα μου,
ναι είναι θέμα ανατροφής. Όσο για το ότι εσείς οι γυναίκες είστε γάτες σε κάτι τέτοια ναι είστε και τα ξεσκεπάζετε σε αντίθεση με εμάς, που ολες πριγκίπισσες τις βλέπουμε στην αρχή και μετά ανακαλύπτουμε τον Νταβέλη που κρύβουν!

George είπε...

Πεταλούδίτσα,
Όχι απλά γελώ αλλά έχω και εκείνο το ηλίθιο χαμόγελο ολημερίς ότι και εάν κάνω και αυτό γιατί ακολούθησα τη συμβουλή σου και δεν το μετάνιωσα ΚΑΘΟΛΟΥ!!
Φιλάκια πολλά

George είπε...

@ carpe diem.
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Παν μέτρον άριστον όπως λες και συμφωνώ απόλυτα.
Και ναι είναι η ψυχή που το καθηστά περιττό.

George είπε...

@ Dorothy
Καλά που να δεις τη δική μου λεπτότητα όταν πάω να "κοιμηθώ" συνοδευόμενος.
Το Τζουμάντζι το είχες δει? Θυμάσε τη σκηνή με τους ελέφαντες να ορμάν στο σπίτι? Ε ναι λοιπόν εγώ ήμουν η έμπνευση τους!

George είπε...

@ summer dream,
Και όμως Μαρία μου να σου πω μία σκέψη μου... πιστεύω ότι σαν λαός σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε έμφυτη την ευγένεια, απλά φοβόμαστε να την βγάλουμε στην επιφάνεια. Και ειδικά τα αρσενικά γιατί φοβούνται μη τους πουν ντιγκιντάγκες!!!

George είπε...

marlou,
σε ευχαριστώ.
Ναι πολλά δεν κάνουμε από όσα γράφει. Δεν θα χωρίσω εγώ από την αρραβωνιαστικιά μου γιατί έτρωγα το κέρατο του τάρανδου και θα πρέπει να στείλω γραπτή σημείωση σε φίλους και γνωστούς ότι ο αρραβώνας μας διαλύθηκε!
Είπαμε πολιτισμός αλλά όχι και έτσι.

George είπε...

@ Κοκκινοσκουφίτσα,
στη έχω την απάντηση σελίδα 338, Μια κυρία δεν είναι κομψό να παίζει βόλευ στη παραλία γυμνόστηθη. Γενικώς η εφαρμογή του τόπλες πρέπει να γίνετε κατά το ΔΟΚΟΥΝ!!!
Τώρα ποιό είναι το δοκούν θα σε γελάσω.
Όσο για την ευγένεια σου όχι όχι όχι θα διαφωνήσω, Ποτέ δεν θα άφηνα μία γυναίκα να με προλάβει και να μου ανοίξει τη πόρτα ή να μου τραβήξει τη καρέκλα.

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

αχ George, μια χαρά μου είχε απομείνει και μένα: το τοπλες βόλευ! τώρα πάει κι αυτό! και δεν θα ξανατραυματίσω ποτέ έναν άντρα κάνοντας κινήσεις τραβήγματος καρέκλας ή ανοίγματος πόρτας!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

εννοώ ότι δεν θα τον ξανατραυματίσω ψυχικά, να εξηγούμαι! μη μου βγει στα καλά καθούμενα το όνομα ότι εξοντώνω άντρες!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Γιώργο.

Αυτό το βιβλίο όταν το είχα πετύχει, το είχα ρουφήξει. Είναι αριστούργημα! Έχει απίστευτα αποσπάσματα μέσα... ;)

George είπε...

Αχ κοκκινοσκουφίτσα μου,
θα του μιλήσω και θα του ζητήσω να κάνει μία εξαίρεση ειδικά για εσένα για το κεφάλαιο τόπλες. Τώρα όσο για τη φυσική σου ευγένεια απέναντι στους κυρίους... δεν είναι καλό ... διότι θα σκέφτετε αφού μου ανοίγει την πόρτα τότε σίγουρα, θα μου φέρνει τις παντόφλες, θα βγάζει τα σκουπίδια, θα πηγαίνει στο περίπτερο για τα τσιγάρα μου, θα μου φτιάχνει τον καφέ, θα μου κάνει μασαζάκι, θα κάνει καλό μουσακά κλπ κλπ. Και στο τέλος σου με΄νουν οι παντόφλες στο χέρι και αυτός θα το γλεντά με την ξανθιά μπαργούμαν στο μπάρ τα γαυγάμηλα!!!

George είπε...

@ Κύκνο,
Κοίτα περιέχει από Αρχαία Ελλάδα έως και το σήμερα κείμενα!
Είναι αρκετά ενδιαφέρον και θεωρώ ότι όλοι λίγο πολύ το έχουν διαβάσει ή θα ήθελαν να το διαβάσουν!!
Καλό απόγευμα και καλώς ήρθες!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

A!ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΦΩΤΟ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.

George είπε...

Σκρουτζάκο,
καλησπέρα! Το πάσχα στην Ιθάκη η φωτογραφία.
Thanks!

D.Angel είπε...

Πέρασα να πω μια καλησπέρα!!!Αν και δεν είχα την καλύτερη διάθεση μ έκανες και γέλασα!!!Να σαι καλά!Εχεις κάνει πολύ καλή δουλειά , θα συνεχίσω να σε επισκέπτομαι και μην ακούσω Το κύριο Γκιώργκο ντεν είναι εντω γιατί την έβαψες!!!

George είπε...

Dreamer Angel,
μου αρέσουν οι ονειροπόλοι άνθρωποι, είμαι και εγώ ένας από αυτή τη ξεχωριστή συνομοταξία.
Όσο για το Kirio giorgo den einai ento ήταν μιά δύσκολη βραδιά.
Υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά θα τον τρατάρω και γλυκό.
Καλώς ήρθες!

D.Angel είπε...

Καλώς με λοιπόν!!!Χα χα χα είσαι και γρήγορος!!!

Leviathan είπε...

kala ta dika sou sxolia fovera!!! :) gelasa poli!!!! polis kalos o Zabounis!kalimera!

stalamatia είπε...

Καλοί οι τρόποι,αλλά τα σχόλια από κάτω καλύτερα.Πολύ γέλιο.

George είπε...

Leviathan,
Καλημέρα. Το χιούμορ είναι ωραίος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα.
Να έχεις μια ηλιόλουστη Κυριακή.

George είπε...

Stalamatia,
καλώς ήρθες στη παρέα.
Σε ευχαριστώ!
Φιλιά στο όμορφο νησί!

Ανώνυμος είπε...

Συμπάσχω όπως είδες,χαχαχα...σε απόλαυσα!!!Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα :)